~LeTs CoOk~

AYAM MASAK MERAH


1/2 ekor ayam
garam kunyit
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan kicap
2 sudu besar sos tiram
sedikit air
1cm halia
3 sudu besar cili giling


*Cara-cara
1.       Bersih ayam dan potong kecik-kecik. Perapkan dengan garam kunyit selama 5 minit. Goreng dalam minyak penuh sehingga 2/3 masak.
2.       Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.
3.       Ambik 2-3 sudu besar minyak goreng ayam tadi. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
4.       Masukkan cili giling. Tumis sehingga pecah minyak.
5.       Masukkan sos, kicap, sedikit air dan ayam. Masak sehingga kuah pekat.

AYAM MASAK UNGKEP


1 ekor ayam tua/kg
Bahan-bahan A (untuk dikisar)
2 labu bawang besar
10 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
20 tangkai cili padi
Bahan tumis
Halia (dihiris nipis)
1 liter air
2 batang serai
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa



*Cara-cara
1.       Ayam dibersihkan dan digaul dengan garam serta serbuk kunyit.
2.       Panaskan minyak dan gorengkan halia yang dihiris nipis sehingga garing.
3.       Kemudian masukkan bahan-bahan A yang telah dikisar. Tumis sehingga naik minyak.
4.       Setelah naik minyak, masukkan ayam. Biarkan sebentar lebih kurang 2-3 minit.
5.       Masukkan air, serai yang telah diketuk dan garam secukup rasa. Tutup kuali. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan ayam hancur. Tu sebab lebih elok guna ayam tua @ ayam kampung.
6.       Biarkan sehingga kuah pekat (ala-ala rendang gitu). Kemudian bolehlah dihidangkan.

AYAM MASAK KICAP


1 bahagian paha ayam
garam kunyit secukupnya
minyak untuk menggoreng
1/2 biji bawang besar -hiris nipis
2 ulas bawang puting- mayang
1cm halia- cincang halus
kicap pekat manis secukupnya
2-3 biji cili padi- potong dua
1-2 batang cili hijau



*Cara-cara
1.       Potong ayam kecik-kecik dan bersihkan
2.       Lumurkan ayam dengan garam kunyit dan goreng sehingga 2/3 masak. Kemudian ketepikan
3.       Ambik dua sudu besar minyak lebihan goreng ayam tadi. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan cili sampai naik bau.
4.       Kemudian masukkan kicap dan ayam. Goreng sampai ayam masak.
5.       Akhir sekali kalau suka cili hijau bolehlah hiris cili hijau dan masukkan ke dalam ayam. Goreng sekejap dan padamkan api.

AYAM MASAK SAMBAL


1/2 ekor ayam
1 batang serai ( dititik)
(Bahan Kisar)
*4 ulas bawang putih
*8 cili kering
*1 inci kunyit hidup
 (Bahan Hiasan)
*1 biji tomato ( dibelah 4)
*2 batang kacang bendi ( potong ikut suka)
*sedikit gula, garam dan perasa
*sedikit air asam jawa dan air.



*Cara-cara
1.       Bersih ayam dan potong kecil-kecil. Lumurkan dengan sedikit garam.
2.       Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga garing.
3.       Masukkan ayam, air asam jawa, garam, gula dan perisa serta sedikit air.
4.       Akhir sekali masukkan tomato dan kacang bendi, serai yg dititik apabila ayam separuh masak.

AYAM RENDANG


1 ekor ayam-dipotong ikut suka
Bahan2 digiling:-
@ 10 ulas bawang merah
@ 4 ulas bawang putih
@ 15 biji cili api
@ 15 tangkai cili kering
@ 1 inci halia
@ 1 inci lengkuas
@ 1/2 inci kunyit hidup
2 batang serai dititik
2 helai daun kunyit dihiris halus
4 helai daun limau purut dihiris kasar
4 cawan santan pekat
4 sudu besar kerisik
Garam, gula dan serbuk perasa (ikut suka)


Cara-cara
1.       Masukkan ayam dan bahan giling dan serai- perap lebih kurang 1 jam.
2.       Masukkan ayam ke dalam kuali. Masukkan santan dan masak hingga mendidih. Masukkan daun limau, daun kunyit, kerisik dan garam. masukkan juga perasa dan gula jika suka.
3.       Masak ayam hingga empuk dan agak pekat. Sedia dimakan dengan pulut kuning atau nasi himpit.